Blog

(Bio)propaan is overal inzetbaar, ook zonder gasnetwerk. Het gas is combineerbaar met hybride systemen, veilig en betaalbaar. Met andere woorden: propaan is de sleutel tot een succesvolle energietransitie.

Propaan en biopropaan kunnen overal gebruikt worden, ook als er geen aansluiting is op een gasnetwerk. Qua flexibiliteit heeft (bio)propaan heel wat te bieden. Het gas kan ingezet worden als een stand alone oplossing voor een gezinswoning met een boven- of ondergrondse tank, of met geschakelde flessen. Het is ook mogelijk om verschillende woningen van energie te voorzien via een lokaal propaannetwerk.
Wie al gebruik maakt van propaan, kan moeiteloos overschakelen naar biopropaan zonder structurele aanpassingen. Propaan en biopropaan zijn immers chemisch identiek, zodat het ene een ‘drop in’ alternatief is voor het andere. (Bio)propaanketels zijn ook gebruiksvriendelijk dan hybride systemen of biomassaketels. Aangezien biopropaan nu al verkrijgbaar is, is het mogelijk om de overschakeling meteen te doen.

 

Flexibel en complementair

Bovendien kunnen (bio)propaancondensatieketels gecombineerd worden met een warmtepomp of zonneboiler in een hybride verwarmingssysteem. Ze kunnen gebruikt worden in een warmtekrachtkoppeling (WKK) om elektriciteit én warmte te voorzien. In periodes dat er behoefte is aan een hoger vermogen of een hogere afgiftetemperatuur -de zogenaamde piekmomenten- schakelt dit slimme systeem over naar (bio)propaan. Dat betekent een quick win voor de Europese klimaatdoelstellingen.

 

Een veilig alternatief

Propaan en biopropaan zijn zeer veilig. Bij de installatie worden steeds de veiligheidsvoorschriften en reglementeringen gerespecteerd. Bovendien is er geen kans op bodemverontreiniging door lekkage, aangezien propaan en biopropaan gasvormig zijn bij aanraking met lucht.
En tot slot nog dit belangrijke argument binnen de energietransitie: biopropaan is ook nog eens de meest budgetvriendelijke oplossing in vergelijking met andere duurzame alternatieven.