Blog
Een betaalbaar alternatief

België telt vandaag zo’n 120.000 propaanklanten en de vraag naar propaan neemt toe. Propaangas is een interessant alternatief voor stookolie in gebieden zonder aardgasaansluiting. Maar door de recent gestegen aardgasprijzen tonen ook veel bedrijven interesse om over te schakelen op propaangas. Dit komt door de stabiele prijsevolutie van propaangas gedurende de afgelopen maanden. De elektriciteits- en aardgasmarkten in België zijn vrijgemaakt en zijn bijgevolg vrijer om zelf hun prijzen te bepalen aan de hand van vraag en aanbod. Bij propaangas is dit echter niet het geval, want voor propaangas wordt een maximumprijs bepaald door de overheid die de leveranciers nooit mogen overschrijden, waardoor de consument ook beschermd wordt. Propaan is momenteel dan ook een van de ‘goedkoopste kilowattuur’ waarmee men zich kan verwarmen. Bovendien kent propaangas een grote bevoorradingszekerheid dankzij de beschikbaarheid op internationale markten, waarbij er geen afhankelijkheid is van een handvol autocratische regimes.

 

Verschillende opslagmogelijkheden

Propaangas kan worden opgeslagen in een bovengrondse of ondergrondse gastank. De keuze voor het type tank is afhankelijk van het geschat verbruik en ook de locatie, want voor de plaatsing van een propaantank moet een aantal veiligheidsafstanden worden gerespecteerd. Zo moet een bovengrondse tank bijvoorbeeld minstens 3 meter van de openbare weg en de scheiding met de buren staan. Hij mag bovendien ook niet dichter dan 5 meter van een deur, raam of andere opening van de woning staan. Door deze voorwaarden zijn propaantanks vooral interessant voor mensen die in landelijke gebieden leven en niet zijn aangesloten op het aardgasnetwerk.
Afhankelijk van het gewest moet iedere gastank die geplaatst wordt tot 3.000 liter of 5.000 liter enkel gemeld worden bij de gemeente waarin hij wordt geplaatst. Voor hogere tankinhouden en afhankelijk van de toepassing is eventueel een vergunning noodzakelijk.

 

Lage investeringskost

De bovengrondse gastanks worden verhuurd en de klant betaalt maandelijks een huurprijs voor de tank. In deze huurprijs zijn de wettelijke keuring en onderhoud inbegrepen. De ondergrondse tanks zijn beschikbaar in huurkoop en aankoop. De nieuwe generatie condensatieketels is zeer energiezuinig. Bovendien komen bij de verbranding van propaan zeer weinig reststoffen vrij, waardoor de gasketel slechts om de twee jaar onderhouden moet worden.

Meer info over de overschakeling op propaangas vind je ook bij onze partners:

(Futuria) Propaan voor thuis | Primagaz
Gas in tanks | Antargaz
Gas distributie en Service (seminck.be)
Gastank en Propaantank huren of kopen en laten plaatsen | Benegas