Blog
Een initiatief dat bijdraagt aan de klimaatdoelstellingen

FeBuPro maakt samen met een ruim aantal andere spelers in de Belgische verwarmingssector, fabrikanten van verwarmingstoestellen, installateurs, opleidingscentra, netbeheerders en brandstofverdelers deel uit van het Hybrid Heat Pump Platform. Samen zetten we ons in voor een versnelde toepassing van hybride verwarmingsoplossingen in bestaande gebouwen.

De Europese Unie streeft naar een klimaat neutrale samenleving tegen 2050. Een van de tussenstappen hierin is een drastische vermindering van de energieconsumptie in gebouwen. We zijn ervan overtuigd dat hybride warmtepompen een belangrijke bijdrage kunnen leveren in deze energietransitie. Het is een klimaatvriendelijke, efficiënte en betaalbare oplossing voor bestaande gebouwen (vooral woningen met energielabel C, D en lager).

 

Een klimaatvriendelijke én betaalbare oplossing voor bestaande gebouwen ook zonder aardgasaansluiting

Een hybride warmtepomp combineert een elektrische lucht-/waterwarmtepomp met een gascondensatieketel. Hierbij kiest het slimme systeem telkens voor de meest efficiënte manier van verwarmen op basis van de gevraagde warmte, de buitentemperatuur en de energieprijzen. Zo kan je besparen op je energiekosten en houd je je ecologische impact zo laag mogelijk.

Het is voor de consument mogelijk met een beperkte investering om over te schakelen naar een hybride systeem. Het sluit namelijk eenvoudig aan op het bestaande verwarmingssysteem (Add On). Daarnaast zijn er ook premies beschikbaar en kan je de investering om je woning te verduurzamen beter spreiden. Verder is het ook makkelijk te combineren met zonnepanelen om zo je energieverbruik nog verder te doen dalen. Met een hybride warmtepomp is de consument ook meteen klaar voor de toekomst omdat het systeem geschikt is voor 100% hernieuwbare energiebronnen en dus ook voor biopropaan.

 

Een duidelijke visie voor de energietransitie

Het Hybrid Heat Pump Platform heeft als doel de energietransitie te versnellen met behulp van hybride warmtepompen en samen met de overheid de installatie ervan te stimuleren. Waarom? Het is een eenvoudige en betaalbare oplossingen voor het verouderde gebouwenpark. Doordat het een beperktere investering is, verlaagt het voor gezinnen de drempel om hun woning te verduurzamen. Daarnaast zorgen hybride systemen voor een lagere belasting op het elektriciteitsnet bij piekvragen, zeker als je dit vergelijkt met een massale overstap naar volledig elektrische warmtepompen. Tot slot wordt er geen lock-in gecreëerd die verdere verduurzaming van woningen zou tegenhouden.

Het is duidelijk dat iedereen belang heeft bij het integreren van hybride warmtepompen in het verwarmingsbeleid, gaande van de overheid tot de consument en het klimaat.

De volledige position paper met daarin meer detail over de standpunten kan je downloaden op de website van het Hybrid Heat Pump Platform.