Blog

Ondernemers zijn steeds meer op zoek naar een energieoplossing die niet alleen betaalbaar is, maar ook hun ecologische voetafdruk verkleint. Ondernemers getuigen waarom ze kozen voor biopropaan.

Duurzaam racen met biopropaan

AB E-Karting in Antwerpen koos voor biopropaan om groene stroom op te wekken voor hun karts en om de kartinghal te verwarmen. Het biopropaan voedt de powerunit, die het gas omzet naar elektriciteit waarmee de e-karts worden opgeladen. Bovendien is die powerunit watergekoeld, en het warme water dat door de koeling ontstaat wordt dan weer gebruikt voor de verwarmingsinstallatie.
Zaakvoerder Filip Meeuws: “We hadden geen aansluiting op het aardgasnetwerk, en zo kwamen we al snel terecht bij biopropaan omdat het 100% duurzamer is. Zo bieden we snelheid en spanning, maar dan wel op groene energie.”

Groener rocken met biopropaan

Clamotte Rock wil een duurzaam festival zijn, en koos voor groene energie. Ze gebruikten al gas voor verschillende toepassingen op het terrein, zoals koken of showelementen. Om het festival groener te maken, schakelden ze over naar biopropaan. Dankzij die beslissing is de CO2 uitstoot enorm gereduceerd.
Medeorganisator Geert van Immerseel: “Ons budget is niet zo groot, dus we proberen Clamotte Rock steeds verder te vergroenen met zo weinig mogelijk kosten. Naast het duurzamer maken van ons festival was ook veiligheid een belangrijk punt voor ons. Vandaar onze keuze voor biopropaan. Een extra voordeel was dat er zo goed als geen wijzigingen moesten gebeuren aan de bestaande installaties. Ook een groot voordeel, want wij komen met de organisatie altijd tijd tekort.”

Biopropaan voor het beste bier

De Struise Brouwers zijn niet alleen innovatief wanneer het aankomt op speciaalbieren, ook op ecologisch vlak willen ze vooruitstrevend zijn.
Zaakvoerder Urbain Coutteau: „Onze brouwerij is de beste van België, mét kwaliteitlabel. Het verkleinen van onze ecologische voetafdruk was voor ons een belangrijke doelstelling. Biopropaan paste perfect in onze filosofie, dankzij de ecologische voordelen. Bovendien is het gas betaalbaar vergeleken met andere alternatieven, want daarvoor was eerst een hele grote investering nodig.“

FeBuPro werkt hard om biopropaan steeds duurzamer te maken, en het gas tegen 2050 volledig energieneutraal aan te bieden. Lees meer over de toekomst van biopropaan.