In 2023 stapte zorgcentrum ADEM de Vlasselaar in Rotselaar, in samenwerking met Liquid Gas Europe en onze FeBuPro-leden, over van conventioneel propaan naar biopropaan. Voor deze showcase werd biopropaan gebruikt dat voldoet aan de vereisten van de Renewable Energy Directive (RED), wat resulteerde in een indrukwekkende vermindering van meer dan 60% in broeikasgasemissies. En dat zonder grote investeringen.
Eerst even back to basics
In de overgang naar duurzame energie spelen hernieuwbare vloeibare gassen een cruciale rol, vooral voor gebouwen die niet zijn aangesloten op het aardgasnetwerk. Deze hernieuwbare vloeibare gassen, zoals biopropaan, zijn een duurzaam alternatief voor conventionele vloeibare gassen en worden geproduceerd uit hernieuwbare grondstoffen zoals plantaardige oliën, gebruikte frituurvetten, dierlijke vetten en andere afvalstromen
Momenteel is biopropaan een bijproduct van processen waarmee duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) en hernieuwbare diesel geproduceerd worden, maar nieuwe productiemethoden zijn in ontwikkeling waarmee het niet langer een bij- maar hoofdproduct wordt.
En het is meetbaar
Om de energieprestaties verder te optimaliseren, werd in 2024 een Energieprestatiecertificaat (EPC) verkregen en een energieaudit uitgevoerd. Deze gaven waardevolle inzichten, waarop geavanceerde monitoringsystemen werden geïnstalleerd. Deze systemen omvatten slimme gasmeters voor elke biopropaantank, slimme elektriciteitsmeters en sensoren voor het binnenklimaat die omgevingsfactoren zoals temperatuur, luchtvochtigheid en CO2 registreren.
Deze technologieën stellen ADEM in staat om het energieverbruik en binnenklimaat in realtime op te volgen, waardoor de energie-efficiëntie voortdurend verbeterd kan worden en het effect van biopropaan geoptimaliseerd wordt. Kortom, een monitoring die bijdraagt aan een duurzame en comfortabele leefomgeving voor zowel bewoners als personeel.
Biopropaan, een duurzaam en betaalbaar alternatief voor een groenere toekomst
Dit project illustreert hoe biopropaan een haalbare en effectieve oplossing biedt voor de decarbonisatie van gebouwen in landelijke en off-grid gebieden. Het toont aan dat een aanzienlijke CO₂-reductie mogelijk is zonder ingrijpende renovaties, en benadrukt het potentieel van biopropaan in de energietransitie.
Voor meer informatie over dit project en de rol van biopropaan in duurzame energieoplossingen, bezoek de officiële website van het Building Energy Everywhere-project: Home – Energy Everywhere : Energy Everywhere